Hejbejte se a zpívejte s cvičitelkou Hankou Kynychovou už po osmé!
Hejbejte se a zpívejte s cvičitelkou Hankou Kynychovou už po osmé!Cvičitelka a moderátorka Hanka Kynychová odstartovala už osmý ročník tanečního charitativního Hejbejte se a zpívejte, který se věnuje volnočasovým aktivitám dětí v dětských domovech. Prostřednictvím tohoto projektu se děti z dětských domovů mohou věnovat tanci a zpěvu na profesionální úrovni.  V současné době s Nadačním fondem Hanky Kynychové, který oblíbený projekt pořádá, spolupracuje 18 dětských domovů z celé České republiky

Již tradičně uspořádala známá cvičitelka letní soustředění ve svém pražském fitku, kde se během tří týdnů vystřídá několik stovek dětí z dětských domovů. To, že je tento projekt Hančinou srdeční záležitostí, je více než jasné. Vypráví o něm s neuvěřitelným zanícením: „Ve svém fitku pořádám soustředění už po třetí. Vždycky je to pro mě velký ´záhul´, ale ta energie, kterou děti v tělocvičně nechají, je neuvěřitelná. Sice jsem po jejich odjezdu strašně unavená, a vždycky když děti odjedou, mívám bezprostředně potom v tělocvičně lekci s veřejností. A tak si najdu tu jejich energii, kterou mi tam nechaly ve všech v rozích tělocvičny, a cvičí se mi báječně!“

Hančiny aktivity pro děti z dětských domovů podporuje bez nároku na honorář nejen řada profesionálních lektorů tance a zpěvu, ale také mnoho známých osobností. Na letošní letní soustředění přišli děti pozdravit Petr Vágner, Kristýna Janáčková, Lucie Křížková – Váchová,  Kateřina Mátlová a Petr Vojnar.

Petr Vágner podporuje Hejbejte se a zpívejte od jeho vzniku. Takže celých osm let. „Nadchlo mě, že někdo děti vede a motivuje, a že děti o to mají zájem,“ vysvětluje Petr, proč Hančino pozvání na tuto charitativní akci nikdy neodmítne. V loňském roce dokonce vedl kurz moderování, který děti letos zúročí v kategorii muzikál, kde mají nově i mluvené slovo. „Nejsem muzikálový herec, ale obdivuji spojení tance, zpěvu a výborného hereckého výkonu. Kdybych produkoval muzikál, určitě bych obsadil Lukáše z Humpolce,“ chválil známý moderátor výkony dětí v kategorii věnující se muzikálu.

Muzikálová kategorie je letos nastudována na téma muzikálu Antoinetta – královna Francie. Ti nejlepší z nejlepších, kteří zvítězí na listopadových finálových závodech, si dokonce za odměnu zatančí na prknech divadla Hybernia v jednom z představení tohoto muzikálu. Na letním soustředění mají děti občas problém s textem, protože mluvené slovo v této kategorii je pro ně novinkou. Také aby ne, když se učí každou skladbu maximálně tři dny. Herečka Kristýna Janáčková se s dětmi podělila o zkušenosti z divadelních představení. „Když něco spletete, nedávejte to na sobě znát. Ten, kdo vystoupení nezná, nepozná vaší chybu. Já jsem několikrát změnila text při představení a nikdo si toho nevšiml“, smála se Janáčková.

Lucie Křížková – Váchová dorazila na ukázkové odpoledne s dvouletým synem Davídkem přímo z Plzně, kde bydlí. Ani ona totiž nikdy neodmítá Hančino pozvání na tuto akci. Lucii tentokrát nadchla  kategorie latino dance. „Dříve jsem se věnovala sportovní gymnastice, ale nyní jsem propadla latině. Vrátila jsem se před pár dny z pěti denního festivalu latinských rytmů a tak jsem se díky skvělému a profesionálnímu vystoupení dětí mohla vrátit v myšlenkách do atmosféry festivalu,“ svěřila se modelka,  která v současné době moderuje oblíben pořad pro maminky.

Mezi další kategorie patří aerobik, který pro tři věkové skupiny vede Hanka Kynychová. Ty nejmenší děti si oblíbila herečka Kristýna Janáčková. „Věděla jsem, že zase budu dojatá. Duchcov má určitě našlápnuto na zlatou medaili v kategorii těch nejmenších děti“, hodnotila čerstvá maminka výkony dětí a všem udělila cennou radu: „Úsměv na rtech pomáhá k dokonalému výkonu.“

Zlatým hřebem celého projektu Hejbejte se a zpívejte je kategorie MTV dance, kterou ohodnotila samými superlativy zpěvačka Kateřina Mátlová. „Tenhle styl je mi nejbližší. Je to přesně to, co po vás budou chtít zahraniční produkce, které si vás pozvou na casting či konkurz na taneční či módní show,“  snažila se děti motivovat Mátlová, která zpívá i  s takovou zahraniční hvězdou jako je DJ Bobo.

Všichni zúčastnění se shodli, že děti z dětských domovů, které tančí a zpívají pod vedením Hanky Kynychové a jejího týmu, mají jedno společné – talent! A s talentem je třeba pracovat. Děti bez rodin, kterým se Hanka Kynychová prostřednictvím svojí nadace každoročně věnuje, mají tu jedinečnou možnost!  Děti z dětských domovů totiž nepotřebují pouze finanční podporu, důležitá je hlavně motivace a osobní přístup.

Za osm let činnosti se nám podařilo to, že některé děti studují na taneční konzervatoři, a to je pro mě velká satisfakce,“  hodnotí přínos projektu sama jeho autorka Hanka Kynychová. Jedním z těchto dětí je i šestnáctiletý Patrik Miker z Mikulova, který se zúčastnil hned prvního turnusu letního soustředění,  „Tento projekt mě k tanci přivedl. A je úžasný v tom, že může děti dovést tam, kam ani netuší, tak jako mě,“ vysvětluje Patrik s pokorou k tanečnímu charitativnímu projektu Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou

.
Po skončení letního soustředění děti trénují v dětských domovech pod vedením svých tet a strýčků a listopadu změří svoje síly a utkají se o medaile na velké finálové taneční show.

Hejbejte se a zpívejte s cvičitelkou Hankou Kynychovou už po osmé!