Severní Čechy: skvělá atmosféra a velká konkurence
Severní Čechy: skvělá atmosféra a velká konkurence29.3.2008 (RHA) - po každém výjezdu se snažíme, aby se zpráva a fotky objevily na webu co možná nejdříve, ale jak jste si mohli všimnout, ne vždy se to podaří. Důvod je prostý: minimálně tři dny po každém výjezdu jsme jaksi „mimo" a nabíráme nové síly k návratu do nového pracovního týdne. Výjezd do severních Čech byl ale výjimečně odpočinkový, provázela nás v každém domově výborná atmosféra, a tak mi ještě zbývá energie na sepsání krátké zprávy z dnešního dne - jak se říká za čerstva. A do kterých domovů jsme zavítali tentokráte? Navštívili jsme DD Litoměřice, DD Dlažkovice, DD Ústí nad Labem Střekov a DD Ústí nad Labem Severní terasa.

Mimořádně jsme si nedali společný odjezd z Prahy, ale sešli jsme se přímo v prvním domově v Litoměřicích. Ani sestava nebyla tentokrát tradiční. Zatímco Radek s Evkou si válí šunky na Kubě (a vůbec vám to nezávidíme:-), hip hop bravurně zastoupila Nikola, též členka skupiny A-Force. Šárku zastoupila její kamarádka a tanečnice Darina.

Začali jsme tedy v Litoměřicích, kde nás přivítaly známé tváře z loňského ročníku. Hned jsme tedy šli na věc. Aerobik s Hankou si zacvičilo sedm děcek, na hip hop šli čtyři kluci, břišní tance s Darinou absolvovala dvě šikovná děvčata a Katka ulovila pět malých koťátek. V Litoměřicích vládla tradičně přátelská nálada a Hanka byla obdarována ručně vyrobeným náhrdelníkem z modrých kamínků a náušnicemi ze stejného materiálu. I ostatní členové týmu sdružení si vykoledovali velikonoční vajíčko. Dvě hodinky rychle uplynuly a my jsme museli vyrazit vstříc dalším dětem, a sice do nedalekých Dlažkovic.

Zdejší domov a škola v budově zámku je situován uprostřed malé vesničky v blízkosti Třebenic, které jsou známé díky nálezům českých granátů. Domov má velkou tělocvičnu a patří mezi ty největší, protože zde nalezlo domov přes šedesát dětí (osm bytů po osmi lidech). A jaké zastoupení budou mít letos Dlažkovičáci, jejichž patronem z loňska je Dalibor Gondík? V hip hopu je devět chlapců, aerobik s Hankou drtí pět děvčat s jedním klukem a s Katkou tancovalo a zpívalo pět koťátek. I zde bylo znát, že jsou po loňsku děcka vytrénovaná a pohybově velmi nadaná. A zvláště ve družstvu hip hopu si Nikola dovolila trošku experimentovat a do sestavy přihodila něco málo z breaku. Také jsme tu byli po trénincích pohoštěni dobrým obědem, ale i přesto jsme se nemohli moc dlouho zdržet, protože nás čekaly další domovy.

Následoval průjezd Bránou Čech do krajského města Ústí nad Labem. Sluníčko svítilo a nás přivítal nad řekou Labe hrad Střekov, který věstil další domov - právě ve čtvrti Střekov. Zde jsme byli prvně, a tak jsme byli zvědaví, co nás zde čeká za materiál. Překvapení se konalo - a ve všech směrech milé. Hned po našem příchodu nás vítalo dvacet děcek společně s tetami, které nám s dětmi přichystaly občerstvení v podobě obložených chlebíčků a domácího štrúdlu. A protože jsme takové nabídce nemohli odolat, v době občerstvení nám děcka zahrála Perníkovou chaloupku v loutkovém divadle. Byla to milá podívaná. Ale poté hned zavládl v celém domě nám známý ruch spojený s rozprchnutím se do všech možných pokojů a místností, ve kterých se začalo s tréninky. Aerobik Hanka vyšvihla s třemi děvčaty a dvěmi tetami, hip hop byl opět nejpočetnější - devět děcek s jednou tetou a Kačka zde našla tři šikovná děcka na skladbu Hlupáka. Po slibech poctivého trénování jsme vyrazili do posledního domova, kterým nebyl nikdo jiný, než vítězný DD z loňska - Ústí nad Labem Severní terasa.

Dle očekávání nás zde přivítala děcka plná energie a pohybového talentu, který doslova dědí po tanečně velmi zkušené tetě Martině. A musím říci, že je zde opravdu na co koukat. Sestavy, které si sami v domově nacvičují, jsou velmi náročné a takřka bezkonkurenční. A jakých disciplín se letos zhostí Ústečtí? Světe div se - Hanka měla volno, aerobik se letos nekoná! Naopak hip hop si vybrali téměř všichni, ale zastoupené jsou zde i kategorie břišního tance a malého aerobiku - Hlupáku najdu tě. Tak se těšíme na letošní souboj, zda Ústečtí najdou ve velké konkurenci třiceti sedmi domovů svého přemožitele nebo obhájí loňské prvenství. Uvidíme v červnu;-)

Severní Čechy: skvělá atmosféra a velká konkurence