Poslední výjezd na Ostravsko máme zdárně za sebou
Poslední výjezd na Ostravsko máme zdárně za sebou27.4.2008 (RHA) - O víkendu 19. a 20.4. jsme absolvovali poslední výjezd v rámci prvního kola návštěv jednotlivých dětských domovů. Posledními navštívenými byli: DD Hranice, DD Ostrava, DD Melč, DD Lichnov, DD Černá Voda a DD Štíty. Následující řádky Vás seznámí s průběhem tohoto výjezdu a poodhalí počty zapojených účastníků do jednotlivých disciplín.

Tradičně jsme vyrazili z Prahy po naší oblíbené D1, avšak netradičně ve složení pouze čtyř členů týmu sdružení (Hanka, Roman, Katka, Radek). Chyběla nám břišní tanečnice, neb se do této kategorie dopředu nikdo nepřihlásil. První zastávkou, když nepočítám tradiční občerstvovnu OMV u sjezdu na Jihlavu, byl dětský domov v Hranicích. Děcka s tetami nás zde velmi mile přivítali, provedli domovem a hned poté jsme všem představili projekt ve zdejší jídelně. Do kategorie aerobik s Hankou se přihlásila 3 děvčata a 1 kluk, na hip hop s Radkem šli dva kluci a jedno děvče a malých koťátek se urodilo deset. První trénink proběhl velmi rychle a to i přesto, že zde byla převážně jen malá děcka. Ty starší do toho teprve vběhnou. Po necelých dvou hodinkách se přiblížila doba oběda a byli jsme pozváni na výborné kuře na paprice s kolínky. Jak jsme se shodli, na takovém typicky českém jídle si stejně nejvíce pochutnáme. Děkujeme moc, nezbívá než frčet dál...

... a to hned do nedaleké Ostravy. V části Slezská Ostrava se nachází dětský domov Ostrava, který se zapojil do hejbacího projektu letos poprvé. Přivítala nás zde početná skupia dětí, tety a jeden strejda. Ve společenské místnosti jsme se s dětmi seznámili a rozdělili si materiál do skupinek. Hanka na aerobik ukořistila sedm děvčat, tetu a strejdu, Radek měl na hip hop pět kluků a s Katkou nacvičovaly tři děcka Hlupáka. Ostraváci budou pro ostatní představovat velkou konkurenci, prostě to mají v sobě. A navíc akční strejda, který je sportovně i tanečně velmi nadaný, zaručuje poctivé tréninky. Na závěr společné fotky, podepsání kroniky a frčíme dál. Držíme palce, hlavní je si věřit!

Z Ostravy jsme zamířili směr Opava a dále do DD Melč. Protože Melčáci byli na akci Vítkovská padesátka, vraceli se až večer, tak jsme měli trošku času. Proto jsme se zastavili v opavském Tescu. Co vám budu povídat, holky musely prohrabat místní obchůdky s oděvy, tak alespoň na závěr jsme si užili všichni nákup vínečka na sobotní večer. Ale to už se přiblížila šestá večer a my už ťukali na dveře domova v Melči. Zdejší už známe z loňska, patronkou tohoto DD je Adélka Gondíková. Letos děcka budou soutěžit v hip hopu (4 holky a 6 kluků) a Katka nacvičila se sedmi mladšími dětmi aerobikovou sestavičku Hlupáku. Poslední sobotní domov byl za námi, ještě závěrečné foto u nástěnky věnované projektu, rozloučení a my vyrazili do obce Mezina, ležící u vodní nádrže Slezská Harta na ubytování.

Nedělní ráno bylo poněkud mrazivé a tak jsme se už těšili do prvního domova, abychom se pohybem rozehřáli. Prvním nedělním byl DD Lichnov, který leží v podhůří Jeseníků na konci protáhlé obce. Zdejší děti jsou velmi šikovné, alespoň co se týče aerobiku. Hanka zde má nadějný sedmičlenný tým s jednou tetou, Katka devět děcek na Hlupáka. Radek tu měl zcela výjimečně klid, protože na hip hop půjdou děcka až příští rok. Nácvik aerobiku se odehrával v jídelně, Katka trénovala na chodbě. Po necelých dvou hodinách to měli všichni zmáknuté, my jsme si pochutnali na domácích buchtách s tvarohem a na pizza pečivu se zapečeným sýrem a šunkou. Po prohlídce domova a domácího králíčka v kotci jsme se rozloučili a vyrazili k dalšímu domovu.

Dalším domovem byl DD Černá Voda a pokud tápete, kde vlastně tato víska leží, tak vám trošku přiblížím její polohu. Černá Voda je podhorská obec v podhůří Rychlebských hor ve výběžku nedaleko Javorníku ve Slezsku. A cesta sem vede prakticky jen jedna, všude kolem je Polsko. A my jsme zvolili právě cestu Polskem, neboť přes Jeseníky by to bylo docela zdlouhavé. Zážitkem bylo sledovat v malé osadě přímo na hranici život jedné romské rodiny. Zemljanka bez elektřiny, plynu, telefonu, asi i bez vody s hliněnou podlahou a rozebranými zděnými přístavky. V tom pobíhala rodina, děti, nějaká žena tam štípala dříví, jiná rozebírala cihly. Chlapíci debatovali s cigárky u úst u Škody 120. Jinak ale pohodáři, přibrzdili jsme, zeptali se na cestu kudy dál a pokračovali v jízdě do Černé Vody. V obci nás zaujal nejprve mohutný kostel, pak čapí hnízdo a když jsme uviděli ukazatel k zatopenému lomu, neváhali jsme a pustili jsme se do objevování místních zákoutí. A nelitoval nikdo z nás. Protože čas neúprosně běžel, museli jsme oupstit jezírko a již jsme parkovali před DD Černá Voda. Domov je situován v zámečku na samém okraji vsi. Tety s děckama nás už netrpělivě očekávali a tak jsme se hned pustili do hejbání. Tři děvčata s jednou tetou trénují aerobik s Hankou, do hip hopu se pustili tři kluci a jedna dívka a malých koťat tu je pět. V tomto domově se nám také moc líbilo, mají zde sice malou, ale nově zařízenou tělocvičnu, několik posilovacích strojů, příjemné společenské prostory, prostornou jídelnu... a hlavně nádhernou přírodu všude kolem. I zde se čas po dvou hodinách naplnil a my uháněli vstříc poslednímu domovu.

Tím posledním byl DD Štíty, domov, který rovněž známe z loňska. Je milé se setkávat s dětmi a tetami, se kterými se už známe, u nichž už známe strasti i radosti a kde máme společné vzpomínky na loňské závody. Děcka většinou s nacvičenými sestavami soutěží i v jiných akcích a předvádějí je při různých příležitostech. Jsme rádi, že se to ve většině případech dětem nevykouřilo z hlavy a naopak je vidět dokonalejší pohyb. A v jakém počtu se zúčastí Štíty v letošním ročníku? 5 děvčat zůstalo u aerobiku s Hankou, dvě děvčata s jedním klukem letos nacvičí hip hop a ještě se našla dvě koťata. Po poctivém tréninku jsme se všichni sešli ve společenských prostorách a pochutnali si na obložených mísách a výborných zákuscích. A tím se naplnily letošní první výjezdy k Vám všem, kteří si s námi chtějí protáhnout tělo, udělat něco pro své zdraví; pro dobrý pocit z pohybu a z další volnočasové aktivity, která Vás může posunout zase někam dál... Na dalších společných nácvicích v tělocvičnách se už moooc těšíme naviděnou!

Poslední výjezd na Ostravsko máme zdárně za sebou