Alfa Gospel Praises zazpívá hymnu na Václaváku
Alfa Gospel Praises zazpívá hymnu na VáclavákuOpravdovou lahůdkou by se v přímém přenosu silvestrovské párty na pražském Václavském náměstí mělo stát vystoupení gospelového sboru Alfa Gospel Praises. Celkem padesátičlenné uskupení ze Zábřehu na Moravě zde zazpívá těšně před půlnocí českou hymnu ve vlastní úpravě. "Chci zbořit mýty o gospelu. A ukázat, že tato hudba nepatří jen do kostelů, ale mezi lidi každého věku," tvrdí sbormistr a sólový zpěvák Simeon Hýbl.

Alfa Gospel přitom nejsou v hudební branži žádnými nováčky. Byť soubor vznikl v roce 2006, má za sebou již řadu úspěšných vystoupení. Naposledy letos 1. prosince, kdy na společném koncertu z Richardem Krajčem dokázali během jediného dne dvakrát vyprodat pražskou Státní operu. Na trhu je již několik týdnů i CD se záznamem tohoto koncertu, stejně jako nové CD Alfa Gospelu. "Když jsme dostali nabídku zazpívat v přímém přenosu českou státní hymnu, byla to pro mě nejen velká pocta, ale i strašná zodpovědnost. První verzi, na které jsem řadu týdnů pracoval, nakonec neprošla. Produkci se zdála až moc moderní. Tak jsme museli změnit aranžmá a trochu zklidnit tempo. I tak si ale myslím, že se hymna v našem netradičním podání bude líbit," říká Simeon Hýbl.

Sólisty Alfa Gospelu jsou i jeho mladší bratr Ezdráš a Eva Moravcová. Kromě nich se v druhé písni Joyful, která zazní těsně po půlnoci, objeví na pódiu i čtveřice tanečnic. "Na aranžmá jsme tvrdě pracovali řadu týdnů. Málokdo totiž ví, že nejsme souborem profesionálů. Řada dětí v gospelu patřila mezi problémové. Alkohol, drogy, rozvrácené rodiny... A právě díky hudbě se dokázaly odrazit ode dna. A vystoupení na Václaváku pro ně bude nejen odměnou, ale i důkazem, že život se dá prožít i jinak," dodává Simeon Hýbl, který v jazz-rockové oblasti působí již téměř dvacet let.

Text a foto: Korzo

Popisek foto: Simeon Hýbl (v popředí) s gospelovým sborem Alfa Gospel Praises